Minder overvallen op ouderen

Maakt u zich zorgen dat u slachtoffer wordt van een overval of babbeltruc? Het goede nieuws is dat het aantal overvallen in de eerste 8 maanden van 2014 17% lager uitvalt dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. Het gaat dan om 99 overvallen op 2,5 miljoen 65-plussers. Maar iedere overal is er natuurlijk één te veel. Gelukkig is er zelf veel aan te doen om het aantal overvallen nog verder terug te dringen.

Tips om overvallen te voorkomen

Het blijkt dat ouderen vaak verrassend goed bij de pinken zijn als ze te maken krijgen met een overvaller waardoor ze helemaal niet zo gemakkelijk te overmeesteren zijn. En dat terwijl een dader een overval juist minder goed voorbereid als het een oudere betreft. Wat kunt u zelf doen?

  • deurkettingLaat niemand binnen die u niet kent. Overvallers kunnen heel onschuldig ogen waardoor u deze persoon niet verdenkt. Dit kan u kwetsbaar maken. Zelfs kinderen worden ingezet om mensen te beroven.
  • Als het gaat om iemand van een instantie vraag dan om legitimatie. U kunt ook bij de betreffende instantie navragen of dit inderdaad klopt.
  • Een deurkettimg of kierstandhouder maken het gemakkelijk om met iemand buiten uw deur te communiceren zonder dat iemand zomaar u woning binnen kan dringen.
  • Wilt u nog beter voorbereid zijn? Er zijn speciale cursussen waar u kunt leren hoe u hier mee om moet gaan.

Babbeltruc

Ook de babbeltruc wordt vaak ingezet. Onbekenden bellen aan met een – vaak zeer creatieve – smoes en dringen zo u huis binnen. Dit gebeurt niet alleen ‘s avonds, maar ook overdag. Ben hierop bedacht. Ook als u gevraagd wordt om bij u in huis 112 te mogen bellen: laat niemand binnen en bel het alarmnummer zelf. Geef uw pinpas niet af. Vertel zo min mogelijk mensen over welke bezittingen u in huis heeft. Dat geldt ook voor informatie over de momenten waarop u vaker alleen of niet thuis bent. Mocht u toch slachtoffer worden, werk de dader dan niet tegen en denk aan uw veiligheid. Probeer te onthouden hoe de overvaller er uitziet. Dit kan de politie helpen om deze aan te houden. De politie adviseert dan ook het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed, en Kijken.