Ouderen veilig in het verkeer door ‘slimme fiets’

TNO ontwikkelde een prototype van een slimme fiets. Hiermee kunnen ouderen veilig aan het verkeer blijven deelnemen. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu kreeg een demonstratie.

Wat is er slim aan?

Om ouderen te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke verkeerssituatie, beschikt de fiets over een camera achterop die beelden doorgeeft aan een tablet op het stuur. Ouderen vinden het lastig om over hun schouder te kijken. Dankzij de camera is dat niet nodig. Om te voorkomen dat mensen schrikken van achteropkomend verkeer, waarschuwt de fiets door middel van trillingen door een trilsysteem in het zadel en stuur. Uit onderzoek van TNO bleek dat dit de prettigste manier was.

Enthousiast

De reacties op de slimme fiets zijn positief. Minister Schulz vindt het belangrijk dat hierdoor het aantal fietsongelukken zal verminderen. Meer dan de helft van de gewonden is 65 jaar en ouder. Door deze toepassing kunnen zij veiliger fietsen. Dit onderschrijft ook Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. Hij pleit voor fietsen door ouderen omdat ze zo langer gezond blijven. Kwakkernaat van TNO schat in dat de slimme fiets tussen de 100 en 200 euro duurder wordt dan een elektrische fiets. De fiets is naar verwachting over een jaar of twee à drie in de winkel verkrijgbaar.