Ouderen in beweging; virtueel op pad

Het is belangrijk om te bewegen, zeker als u ouder wordt. Zo behoudt u vitaliteit en heeft u meer controle over uw evenwicht. Maar angst om te vallen en het steeds drukker wordende verkeer weerhoudt ouderen om op pad te gaan. Dankzij de virtuele fietstocht is het toch mogelijk om te bewegen. Een aangepaste fiets die wordt aangesloten op een beeldscherm maakt het mogelijk om virtuele fietstochten te maken. De fietser kan zelf kiezen waarnaartoe: er is keuze uit allerlei steden en natuurgebieden.

Spelenderwijs

Het navigeren via Google Street View op het beeldscherm zorgt ook voor een oefening van het korte termijn geheugen en kan ook gebruikt worden als een voorbereiding op een echte fietstocht. Door de trip eerst virtueel te maken, weet u wat u verwachten kunt. Hierdoor valt veel onzekerheid weg en weet u hoe u moet fietsen. Doordat er gewerkt wordt met omgevingsgeluid is de beleving nog echter. De route op het scherm stopt zodra de fietser stopt met fietsen. Omdat men benieuwd is wat er na de volgende bocht te zien is, stimuleert het programma om door te fietsen. Zo krijgt men spelenderwijs de nodige beweging.

Herkenning

Onderweg komen ouderen vaak vertrouwde en herkenbare punten tegen. Straten waar ze vroeger gelopen hebben en gebouwen die ze bezocht hebben, komen weer voorbij. Deze herkenning stimuleert de hersenen en geeft een plezierig gevoel. Doordat deze ervaringen gedeeld worden met medebewoners en zorgverleners heeft het programma ook een positieve invloed door het sociale aspect. Steeds meer revalidatie- en zorgcentra, zoals Zorgcentrum Hanzeborg in Lelystad, maken dan ook gebruik van deze toepassing.