Vitamine D: de wondervitamine

Onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center melden dat een vitamine D supplement ervoor kan zorgen dat ouderen minder vaak vallen. Dit is belangrijk omdat een breuk ten gevolge van een val grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Alleen al de angst om te vallen, kan ervoor zorgen dat er minder activiteit en meer sociaal isolement optreedt. Een tekort aan vitamine D leidt niet alleen tot zwakkere spieren maar ook tot een slechter evenwichtsgevoel. De vitamine helpt dus niet alleen door te zorgen dat botten minder snel breken als iemand valt, maar kan ook preventief werken: als het makkelijker is om evenwicht te houden, verkleint de kans op een val.

Het onderzoek

De onderzoekers lieten 68 senioren gedurende een maand een vitamine D supplement of een placebo innemen. Van te voren en erna werd hun bloed getest. Daarnaast werd geregistreerd hoe vaak de deelnemers in het verleden vielen en hoe vaak in de testperiode. Het vitamine-tekort van de ouderen die het werkelijke supplement kregen was na die maand verdwenen, op uitzondering vanéén oudere. Ook vielen ze de helft minder vaak dan de deelnemers die een placebo gekregen hadden.

Oorzaken tekort

Senioren hebben vaker een tekort aan vitamine D doordat ze:

  • minder vaak buiten komen;
  • minder eten;
  • minder gevarieerd eten.

Hoe krijgt u vitamine D binnen?

Het vitamine informatiebureau hanteert als richtlijn 20 microgram voor mannen en vrouwen vanaf 70 jaar. Dat is twee keer zoveel als mensen tot en met 69 jaar. Dus juist in een periode dat ouderen extra veel nodig hebben, krijgen ze vaak minder binnen door hun leefpatroon. Maar hoe kunt u genoeg vitamine D binnenkrijgen?

  • Door het slikken van voedingssupplementen.
  • Door meer naar buiten te gaan. D staat bekent als de zonnevitamine. Maar doe dit wel met mate.
  • Door voedingsmiddelen met vitamine D te eten zoals vette vis (onder andere paling, zalm en makreel). Ook margarine en halvarine zijn geschikt omdat hier in Nederland vitamine D aan wordt toegevoegd.

vitamine d

Andere positieve effecten

Vitamine D heeft ook de bijnaam wondervitamine doordat het niet alleen kan zorgen voor sterke botten en tanden, maar ook voor een gezond immuunsysteem. Hierdoor krijgen infecties of auto-immuunziekten zoals reumatische artritis minder kans. Ander onderzoek geeft aanwijzingen dat de vitamine de kans verkleint op hartziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot cognitieve achteruitgang en een verlaging van het serotoninegehalte dat een rol speelt bij depressies.