Wanneer ben je te oud om te werken?

Nog nooit waren zoveel 60-plussers werkloos. Eerst was het zelfs zo dat er minder werkeloosheid onder ouderen was dan onder jongeren. Maar inmiddels is dit fors opgelopen waardoor 1 op de 10 zestigers thuis zit. En dat terwijl je het vaak vanaf 45 jaar al kunt vergeten om nog aan werk te komen. Ook het CBS registreert dat ouderen en jongeren stuivertje gewisseld hebben waar het werkeloosheid betreft. Redenen hiervoor kunnen zijn:

 • Er zijn nu veel meer ouderen dan voorheen; er zijn anderhalf keer zoveel ouderen als in de jaren negentig.
 • Ouderen participeren actiever op de arbeidsmarkt. Eerder ging men vaker met vervroegd pensioen of men had een WAO-uitkering.
 • Ouderen komen moeilijker aan werk.

Aaantal-ingeschreven-werkzoekenden-bij-UWV-naar-leeftijd-15-08-19

Argumenten werkgevers

Veelgehoorde argumenten om ouderen niet aan te nemen zijn:

 • Ze zijn duurder
 • Ze zijn niet op de hoogte van nieuwe technieken
 • Ze zijn eerder ziek (en dan moet het loon twee jaar worden doorbetaald)
 • Ze gaan uiteindelijk sneller weg door pensionering

Beeldvorming

Ouderen hebben vaak te kampen met een imagoprobleem. Ze worden gezien als dure, trage, vaak zieke en inflexibele arbeidskrachten. In de praktijk blijkt het tegendeel: ouderen zijn juist gedreven en spannen zich in om hun baan te behouden. Ouderen blijken ook juist veerkrachtiger met veranderingen om te gaan dan hun jongere collega’s. Argumenten voor het aannemen van ouderen kunnen zijn:

 • Ze hebben ervaring waardoor ze veel kunnen overzien
 • Ze hebben levenservaring
 • Ze zitten niet in de drukste levensfase met een combinatie van werk en gezin, waardoor ze zich meer op het werk kunnen focussen

Nieuwe regelgeving

Ook het gewijzigde ontslagrecht werkt niet mee. Het wordt hierdoor gemakkelijker om werknemers te ontslaan waarbij geen hoge ontslagvergoeding betaald hoeft te worden. De regering wil hiermee meer dynamiek in de arbeidsmarkt creƫren en de kansen voor vaste krachten en freelancers meer gelijk trekken. De vraag is of deze laatste groep hier inderdaad van gaat profiteren. In ieder geval wordt het voor de werkgever gemakkelijker om van zijn (oudere) werknemer af te komen. Wel verwacht men dat door deze regeling ook weer sneller mensen worden aangenomen doordat de werkgever minder verplichtingen aan hoeft te gaan. Ook wordt als argument genoemd dat bedrijven zo beter kunnen concurreren met bedrijven uit andere landen doordat ze medewerkers die te duur worden kunnen ontslaan als deze een te hoge financiƫle druk op het bedrijf leggen.

oude werknemerWat kan een 60-plusser doen?

Zit u eenmaal thuis, dan kunt u dit het beste doen:

 • Laat uw omgeving weten dat u werk zoekt.
 • Volg een cursus. U laat daarmee zien hoe gemotiveerd u bent om bij te blijven en u te ontwikkelen.
 • Ga niet bij de pakken neerzitten en houd een dagritme aan. Besteed u tijd aan activiteiten zoals het zoeken naar vacatures, solliciteren, netwerken, studeren en eventueel vrijwilligerswerk.