40% van de gepensioneerden moet zuiniger leven

Voor maar liefst vier op de tien gepensioneerden valt het inkomen behoorlijk tegen als ze eenmaal met pensioen zijn. Ze moeten soberder gaan leven of zelfs een bijbaan nemen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Geen wonder dat 40% van de Nederlanders zich druk maakt over de hoogte van het pensioen. Uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope blijkt dat de helft van de  Nederlanders niet verwacht de huidige levenstandaard te kunnen handhaven als ze met pensioen zijn.

De cijfers op een rij

 • 40% is soberder gaan leven
 • 30% ontvangt te weinig pensioen om hetzelfde te doen als voor het pensioen
 • 7% heeft een bijbaantje
 • Nederlanders verwachten gemiddeld €811,- te ontvangen per maand
 • Het daadwerkelijke bedrag is €588,-

Waar bezuinigen ze vooral op?

 • Luxe
 • Vakantie
 • Uitgaan

Te weinig inzicht

En ook al maken zoveel mensen zich – geheel terecht volgens de gepensioneerden – zorgen over hun pensioen, dit leidt er niet toe dat ze zich hier ook meer in verdiepen. Slechts 18% heeft hier inzicht in. Als het pensioen geregeld is, dan controleert slechts 20% of dit later nog steeds de beste regeling is. Men maakt zich niet alleen zorgen dat het pensioen lager uitvalt, maar men verwacht ook minder AOW te ontvangen.

check je aow-uitkering

Wat kunt u eraan doen?

Er zijn diverse mogelijkheden om uw pensioen aan te vullen. Veel gepensioneerden geven aan dat ze, als ze dit geweten hadden, graag meer gespaard hadden. In dit artikel lichten we 3 mogelijkheden toe, namelijk: banksparen, de koopsompolis en de mogelijkheid tot zelf sparen.

Banksparen

Door te kiezen voor banksparen is het mogelijk een vermogen op te bouwen om uw pensioen aan te vullen. U ontvangt bij deze vorm van pensioensparen een belastingvoordeel. Bij banksparen zet u geld in op een rekening waar u tussentijds niets van kunt opnemen. Op de einddatum ontvangt u het ingelegde bedrag niet in een keer, maar ontvangt u een periodieke uitkering. Voordelen van banksparen:

 • Lage kosten
 • Belastingvoordeel doordat uw inleg fiscaal aftrekbaar is
 • Gespreide uitbetaling
 • Eenvoudig af te sluiten

Een koopsompolis

Bij een koopsompolis stort u eenmalig een bedrag. Soms is het mogelijk om dit bedrag later nog te verhogen door bij te storten zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn. De bank of verzekeringsmaatschappij gaan dit bedrag vervolgens beleggen. Op het moment dat u met pensioen gaat, ontvangt u een uitkering. Voordelen:

 • U betaalt het bedrag in 1 keer waardoor de premie lager is. Maar u moet dit bedrag wel eerst hebben;
 • Belastingvoordeel;
 • Gespreide uitbetaling;
 • Gemakkelijk af te sluiten;
 • U kunt een ontslagvergoeding of gouden handdruk inleggen.

Zelf sparen of beleggen

Je kunt ook zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Houdt er wel rekening mee dat je ieder jaar vermogensbelasting betaald over je spaargeld en beleggingen. Op dit moment is dit 1,2 procent van je vermogen boven een bepaalde drempel. Deze drempel verschilt of je gepensioneerd of werkende bent.  Een voordeel is wel dat u ieder moment bij u geld kunt, voor het geval uw situatie wijzigt. Ook kunt u ervoor kiezen om geld te investeren, bijvoorbeeld in kunst, goud, whisky of oldtimers. Zo heeft u een interessante collectie en een appeltje voor de dorst voor later. In onderstaande afbeelding is de waarde van goud weergegeven in de afgelopen 10 jaar.

beleggen in goud