Blijverslening moet ouderen helpen langer zelfstandig te wonen

Steeds meer ouderen willen langer zelfstandig in hun woning blijven wonen. Om dit te kunnen realiseren, moet de woning vaak aangepast worden, bijvoorbeeld door het verplaatsen van de slaapkamer en de badkamer naar de begane grond, door het verwijderen van drempels of door het verbreden van deuren. Om deze verbouwingen te kunnen financieren, is de Blijverslening ontwikkeld.

De Blijverslening is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), dat eerder al verantwoordelijk was voor het opzetten van de Starterslening, om het voor ouderen makkelijker te maken om dit soort aanpassingen te bekostigen. In de praktijk blijkt het namelijk lastig te zijn om hier geld voor te lenen.

Twee varianten

Binnenkort moet het voor ouderen die hun huis willen verbouwen om hier langer in te kunnen blijven wonen mogelijk zijn om een Blijverslening aan te vragen. Deze lening is er in twee vormen:

  • Het consumptief krediet van maximaal 10.000 euro. Hiervoor geldt een maximale leeftijdsgrens van de aanvrager van 75 jaar.
  • Een hypothecaire lening, waarbij een lening tegen de laagste hypotheekrente wordt afgesloten. Hierbij geldt het huis als onderpand en kan er een bedrag van maximaal 50.000 euro geleend worden. Hiervoor geldt geen maximumleeftijd.

Gemeente speelt sleutelrol in Blijverslening

Het beschikbaar stellen van de Blijverslening komt in handen van de gemeenten. Gemeenten moeten er zelf voor kiezen om hiervoor een fonds te openen en mogen zelf nog aanvullende voorwaarden stellen, zoals bijvoorbeeld een leeftijdsgrens bij de hypothecaire lening.

“Als gemeenten ervoor kiezen een fonds te openen, kunnen er vanuit dit fonds leningen worden verstrekt aan de inwoners. Dit kan een belangrijke impuls zijn om de woning aan te passen. Ouderen beschikken vaak wel over vermogen, maar in veel gevallen zit dat vast in hun huis. De Blijverslening kan dan een mooie financieringsoplossing zijn.” – Marnix Norder, voorzitter Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen