Amsterdamse corporaties willen zorgcomplexen niet slopen maar juist behouden

Momenteel wonen er in Nederland zo’n 600.000 85-plusser. Volgens Peter Boerenfijn (woningcorporatie Habion te Amsterdam) zijn dat er over 25 jaar ongeveer 1,6 miljoen, hoogtijd dus om te stoppen met het slopen van zorgcomplexen en ze opnieuw uit te vinden, aldus Boerenfijn.

De woningcorporatie opent deze maand een gloednieuw woongebouw voor ouderen in Amsterdam en laat daarmee ook meteen weten de noodkreet van Egbert de Vries – directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) – te hebben gehoord.

De Vries stelde onlangs dat er ‘door een technische fout’ te weinig ouderenwoningen in het centrum van Amsterdam zijn.

44b3921f 4627 44b7 8ab3 f91fe7639592

Jongeren of ouderen?

Volgens het merendeel van de woningcorporaties in Amsterdam wordt er vanuit de gemeente vaak gevraagd om zorgcomplexen te transformeren tot studentenhuizen of jongerenwoningen.

Gerard Andriesen (Corporatie Stadgenoot Amsterdam) stelt de vraag of het verstandig is om ‘onomkeerbare stappen te zetten’ en direct zorgcomplexen om te gaan toveren tot gebouwen die gericht zijn op jongere inwoners van de stad.

Volgens Andriesen is het namelijk niet de vraag of ouderen steeds meer zelfstandig moeten wonen, maar vooral hoe zijn dit in de toekomst gaan doen.

De kern van het probleem is dat het gehele spectrum van ouderen – van ’lichte’  tot ‘zware’ gevallen – wel enige begeleiding nodig hebben. Mensen die al een tijd zorg hebben gehad kunnen niet zomaar ineens zelfstandig gaan wonen, ze moeten iets of iemand hebben om op terug te vallen, aldus Andriesen.