Politie leert ouderen kwartetten voor eigen financiële veiligheid

Als onderdeel van een grote campagne tegen financiële uitbuiting in Rotterdam en omstreken is er een speciaal kwartet-spel geïntroduceerd voor ouderen om ze beter weerbaar te maken tegen verzorgers of zelfs familie die op hun geld uit zijn.

De politie van Rotterdam-Rijnmond heeft duizenden ouderen een uitnodiging gestuurd om deel te nemen aan het zogenaamde ThuisPluis-kwartet. Naast het spel zelf krijgen ouderen ook een sticker die ze aan de binnenkant van de voordeur kunnen plakken met financiële tips.

Campagne tegen financiële uitbuiting

Het AD weet te melden dat er jaarlijks zo’n 200.00 ouderen van 65 jaar en ouder slachtoffer worden van een form van financiële uitbuiting. Dit aantal zal vanwege de huidige snelheid van de vergrijzing in de komende tientallen jaren groeien tot maar liefst twee miljoen.

Veel van dit soort uitbuiting gebeurt vaak op een ‘geniepige’ manier. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan familieleden die boodschappen doen en daarvoor de pinpas meekrijgen. Voor je het weet hebben dochters en zonen niet alleen boodschappen gehaald, maar zichzelf ook op een ‘cadeautje’ getrakteerd van honderden euro’s.

Zo werd er onlangs bijvoorbeeld 120.000 euro van een bejaarde vrouw gestolen door een echtpaar dat bij haar als thuishulp werkte.

‘Taboe en schaamte’

De gehele kwestie omtrent financiële uitbuiting van ouderen ligt extreem gevoelig volgens Jolanda de Witte, lid van de veiligheid-alliantie Rotterdam-Rijnmond. Vaak zijn het bekende van de slachtoffers die uit zijn op geld, denk hierbij aan vrienden, familie en verzorgers.

Slachtoffers die erachter komen wie er vandoor is gegaan met hun geld schamen zich vaak voor de waarheid. In de meeste gevallen zijn de daders juist een van de weinige mensen met wie het slachtoffer nog contact heeft. Het is voor veel ouderen dan ook zeer lastig om een van de weinige sociale contacten te verbreken, zelfs met de kennis dat er geld van hen wordt gestolen.

Met de campagne hoopt de politie ouderen tips te geven om zichzelf weerbaar te maken tegen dit soort uitbuiting en diefstal door bekenden. Mocht het in Rotterdam en omstreken een succes worden dan denkt de politie erover om de campagne landelijk in te gaan zetten.