Maak van je keuken een comfortabele woonkeuken

Waar keukens eerst puur dienden om te koken, is de keuken steeds meer een leefruimte geworden. Het is een trend om de keuken en de woonkamer met elkaar te verbinden, zodat als het ware een woonkeuken ontstaat. Als u op den duur lichamelijk minder goed vooruit kunt is het van belang om hier rekening met te houden met de inrichting van de keuken. Met het oog op de toekomst kunt u uw keuken nu al voorzien van alle gemakken. Hierdoor kunt u er zo lang mogelijk comfortabel gebruik van maken. Maar hoe wordt zo’n woonkeuken nu ingericht?

1. Voorkom dat je moet bukken of strekken

Bij aanschaf van een nieuwe keuken is het handig om te overwegen om bijvoorbeeld een keuken zonder bovenkastjes. Voorkom daarnaast ook dat je moet bukken, door keukenkastjes bijvoorbeeld te vervangen door lades. Zo liggen alle spullen binnen handbereik. Je kunt in de hele keuken gebruik maken voor lades, of alleen voor de spullen die je vaak nodig hebt.

2. Verstelbaar werkblad

Ook de hoogte van het werkblad is van belang om comfortabel in de keuken te kunnen staan. Voor iedere activiteit is een andere hoogte geschikt. Zo kun je het beste afwassen wanneer het werkblad op zo’n hoogte staat, dat je vingertoppen de bodem van de spoelbak raken wanneer je je armen strekt. Koken doe je het meest rugvriendelijk wanneer je met gestrekte arm in alle pannen kunt roeren. Een verstelbaar werkblad lijkt misschien een enorme investering, maar dat kan reuze meevallen. Zo worden er vaak showroommodellen tegen hoge kortingen aangeboden, die naar eigen wens aangepast kunnen worden.

3. Bediening van kranen

Zodra men wat ouder wordt is de bediening van de kraan vaak wat lastiger. Bij sommige kranen moet veel kracht gezet worden om ze te bedienen. Dit is niet prettig, maar kan zelfs als pijnlijk worden ervaren. Zorg er dus voor dat uw keuken over een makkelijk te bedienen kraan bezit.

Tip: Eengreepmengkranen zijn makkelijk te bedienen én besparen ook nog is op waterverbruik!

4. Domotica

De mogelijkheden met domotica zijn heel divers, domotica kan dan ook niet alleen in het de keuken toegepast worden. Het is het integreren van intelligente systemen met bestaande apparaten. Zo kan het gasfornuis automatisch uitgeschakeld worden wanneer het een tijdje niet gebruikt wordt, dit geldt ook voor bijvoorbeeld het koffiezetapparaat en de lampen. Bovendien kun je alles op afstand, zowel binnen- als buitenshuis bedienen. Zo hoef je niet steeds door het hele huis te lopen om een bepaald apparaat aan of uit te zetten.

Met deze tips kun je een comfortabele woonkeuken creëren, waar de hele familie gezellig samen kan eten, praten en koken.