Stichting Oopoeh wint eenzaamheidsprijs

De Amsterdamse stichting Oopoeh is winnaar van de Nationale Eenzaamheid Prijs. Dit levert Oopoeh een kunstwerk en 5.000 euro op. De tweede (2.000 euro) en derde prijs (1.000 euro) is respectievelijk naar Join Us en Beauty voor de Senior gegaan.

Deze drie winnaars zijn gekozen door een publieksstemming op het Nationale Eenzaamheid Congres, dat 22 september gehouden werd. De genomineerde projecten zijn inspirerende voorbeelden van initiatieven die eenzaamheid voorkomen of verminderen in een lokale context. Er waren 145 inzendingen.

Een win-win situatie

Oopoeh staat voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. De stichting koppelt baasjes die een oppas zoeken voor hun huisdier aan 55-plussers die wel een huisdier zouden willen, maar niet meer de complete zorg voor een dier op zich kunnen nemen. Het doel is om eenzaamheid door ouderen te voorkomen en te bestrijden, maar het initiatief werkt twee kanten op. Ook baasjes zijn blij met het vinden van een oppas voor hun dier. Dit hoeft bovendien niet altijd een hond of een kat te zijn, want via de website worden ook knaagdieren, vissen, vogels, reptielen en zelfs varkens als oppasdier aangeboden.

De jury roemde Oopoeh om ‘het innovatieve karakter van dit initiatief, het aanspreken van het affectieve vermogen van ouderen en de praktische oplossing die positief uitpakt voor de oudere, het baasje en het huisdier’.

De Nationale Eenzaamheid Prijs is een initiatief van Coalitie Erbij, de nationale coalitie tegen eenzaamheid en wordt georganiseerd in samenwerking met het ministerie van VWS en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.