5 tips om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat is natuurlijk niet alleen de wens van alle senioren, maar ook een speerpunt van de Rijksoverheid. Het beleid van het kabinet is er meer en meer op gericht om ouderen langer in hun eigen woning te laten wonen of – als dat niet meer gaat – tijdig te laten verhuizen naar een woonruimte die past bij een volgende levensfase.

Dat is een nobel streven, maar in de praktijk niet altijd even makkelijk. Er zijn tal van initiatieven die je hierbij graag willen helpen, maar waar vind je ze? En wat kun je als oudere allemaal zelf doen om zo lang mogelijk in je eigen huis te kunnen blijven wonen? Met deze 5 tips zorg je ervoor dat je alles goed regelt, zodat je nog vele jaren op je eigen plek kunt blijven wonen.

1. Investeer in hulpmiddelen

Op oudere leeftijd kan het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend zijn om kwiek uit bed te springen of om zelfs maar op te staan uit een fauteuil. Gelukkig zijn hier hulpmiddelen voor te krijgen, waardoor je nog altijd zelfstandig kunt blijven leven. Denk bijvoorbeeld aan een douchestang waaraan je je kunt vasthouden in de douche, in fauteuil met opstahulp of een traplift.

2. Aanpassingen in huis

Soms heb je meer nodig dan een aantal speciale hulpmiddelen om comfortabel in je huis te kunnen blijven wonen. Grotere aanpassingen zijn dan noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer op de begane grond, een aangepaste keuken of het laten plaatsen van een speciaal toilet. Dit kunnen uiteraard flinke investeringen zijn, dus het is verstandig om bij de gemeente te informeren of je hier subsidie voor kunt krijgen.

3. Maak je huis valveilig

Helaas belanden veel mensen in een verzorgingshuis nadat zij in hun eigen woning ten val zijn gekomen. Het is dan ook belangrijk, dat je je huis valveilig maakt. Belangrijk zijn hierbij dat drempels verwijderd worden, de badkamervloer voorzien wordt van een antislip laag en ook vloerkleden vormen een gevaar. Bovendien gebeuren veel valongelukkig ’s nachts – bijvoorbeeld bij het toiletbezoek – dus ook een goede verlichting om te kunnen zien waar je loopt, is onmisbaar. Tot slot kun je jezelf trainen om valongelukken te voorkomen.

4. Zorg dat je je veilig voelt

Je veilig voelen in je eigen woning is onmisbaar voor iedereen die zo lang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen. Denk hierbij aan buitenverlichting die automatisch aangaat wanneer het donker wordt, goede sloten op ramen en deuren en rookmelders in huis. Wil je er zeker van zijn dat je alarm kunt slaan wanneer er toch iets gebeurt, dan is het aanschaffen van een persoonlijk alarm een goed idee.

5. Blijf in beweging

Er is niets zo slecht voor een mens als heel de dag stil blijven zitten. Zorg er dan ook voor, dat je in beweging blijft. Regelmatig bewegen vertraagt namelijk het ouder worden en ook het hebben van sociale contacten leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Blijf dus niet binnen zitten, maar ga erop uit!